Rampete politimanns anger ble krimroman

Hvor kommer historiene fra? Er det mulig å skrive sannferdig om noe man aldri har vært med på? Det er det helt sikkert. Men at folk som har vært med på mye rart har lett for å skrive gode historier, er skuddsikkert. 

– Jeg har gjort mange practical jokes som politimann. Denne romanserien er vel et forsøk på å skrive av seg angeren, sier forfatter, komiker og tidligere politimann Jan-Robert Henriksen.

Han kan avsløre at noen av scenene i Stålrosen er hentet fra virkeligheten. Også galskapen.

Historien tar utgangspunkt i en reell hendelse sommeren 2014, og det er en lang karriere som ligger til grunn for alle de underfundige hendelsene og situasjonene.

Jan Robert Henriksen, eller JR Henrixen, er en av seks politifolk i Norge som skriver politikrim. Han har lenge irritert seg over hvordan politiyrket fremstilles i kriminalromanene. Så for å hause opp og skape noe nytt i den melankolske krimjungelen viser han også fram den humoristiske siden av politiet.

– En politimann skal være saklig og seriøs. Men sannheten er at politietaten er full av humor og gærninger, og slik er etaten et tverrsnitt av den norske befolkning, forteller Henriksen med en hjertelig latter.

Den kreative etterforskeren

I årene som politimann har Henriksen blitt kalt inn på teppet flere ganger.

– Ting kunne nok ta litt overhånd, tilstår han nå. – Derfor var det godt at jeg hadde gode sjefer som holdt kursen.

Han har lite lyst på å gjengi hva, men forteller til slutt om en hverdagshendelse.

– Det var en notorisk innbruddstyv som aldri tilsto noen forhold, som måtte slippes fri. Igjen. Tyven forlangte hovmodig å bli kjørt hjem, jeg visste godt at tyven var hyperallergisk mot hunder, og valgte å kjøre ham hjem i hundebilen. Etter en omvei som aldri tok slutt, ba mannen tynt om å slippe ut av bilen, påviste hvor han hadde gjemt tyvegodset og måtte erkjenne forholdet.

Spark til egen etat

Og en politikrim er så mye mer enn bare en krim, den er også en tavle til å kritte opp feil i politisamfunnet og gi satiriske spark.

– En politikrimbok er også et medium til å peke på feil i politisamfunnet, mener han. – Ta for eksempel mottak av anmeldelser. Politiet sitter som sekretær for norske forsikringsselskaper og tar imot falske meldinger på tyveri av dyre mobiltelefoner. Det blir aldri foretatt etterforskning og eierne løper tilbake til selskapet med et dokument og tvinger selskapet til å betale erstatning. Det er uaktsom medvirkning til bedrageri, sier forfatteren, som også er jurist.

Jan-Robert Henriksen elsket politijobben, og mener at politi er verdens beste og morsomste yrke. Som krimforfatter fortsetter han politikarrieren gjennom bøkene. Der får han også utløp for sine synder og anger som rampete politimann.

Stålrosen kan du kjøpe i nettbokhandelen vår.