Rettigheter viktigst for forfatterne

Dagens Næringsliv 21. august 2018

Hvem eier det du har skrevet? Det kan være vanskelig å få tilbake rettighetene når du først har sagt dem fra deg til et forlag.

Tekst: Kristin Over-Rein, gründer og daglig leder, BoldBooks AS

Ifølge DN skal Jørn Lier Horst ha bladd opp 6 millioner for å kjøpe tilbake rettighetene til sine egne bøker fra Gyldendal forlag, etter at han brøt ut og startet sitt eget forlag, Capitana. Gyldendal nekter å heve kontrakten med suksessforfatteren.

Livstidskontrakt

I gleden over å signere en forlagskontrakt, er det mange forfattere som ikke tenker på at de i utgangspunktet sier i fra seg rettighetene til boka. Det gjør de på livstid og vel så det. Så lenge boka selger over 100 eksemplarer i året, kan ikke forfatteren kreve å si opp kontrakten.

Opphavsrettighetene er knyttet til forfatteren helt til 70 år etter hans død. Etter den tid er manuset fritt for alle å bruke, men fram til da sitter forlaget på de økonomiske rettighetene, altså enerett til å selge opphavspersonens åndsverk.

Vil beholde kontroll – rettigheter viktigst for forfatterne

I en undersøkelse fra BoldBooks oppgir 65 prosent “Får beholde rettighetene selv” som grunn til at de er interessert i å gi ut boka på egen hånd.

Diagram - hvorfor er du interessert i å gi ut en bok selv - rettigheter viktigst for forfatterne
Undersøkelse utført av BoldBooks august 2018, besvart av 173 forfattere*.

Grunn nummer to til å gi ut boka selv er “bedre kontroll på prosessen” (53 prosent). Som indieforfatter bestemmer man alt fra tittel og design til pris og utgivelsesdato.

De neste grunnene var “en lærerik og interessant prosess” (48 prosent), “potensielt mer profitabelt” (41 prosent) og “raskere å gi ut selv” (27 prosent). Kun 23 prosent oppgir refusjon fra forlag som grunnen til at de vurderer selvpublisering.

Forhandle eller gi ut selv

Ved å tviholde på kontraktene selv om investeringen er tjent inn igjen mange ganger opptrer forlagene som om de eier både forfatteren og livsverket.

Alle kontrakter kan forhandles. Ikke skriv under blindt. Les nøye gjennom vilkårene og pass på hva du sier fra deg av inntekter, rettigheter og kontroll. Eller gjør som Jørn Lier Horst – start ditt eget forlag.

Gir du ut en bok som uavhengig forfatter på eget forlag (også kalt indieforfatter), beholder du alle rettigheter til ditt eget manus og kan selge boka hvor du vil.

Les også: 7 fordeler med å være indieforfatter

*) Blant de 173 forfatterne som besvarte undersøkelsen hadde 34 % gitt ut bok på forlag tidligere, 34 % hadde gitt ut bok på eget forlag, 11 % på selvpubliseringsforlag, mens 39 % er kommende forfattere med en bok under arbeid.