Revolusjon i bokbransjen, men Norge henger etter

Orna Ross, Alliance of Independent Authors
Orna Ross, grunnlegger og leder av Alliance of Independent Authors (ALLI).

“Du skal tenke ganske kortsiktig for å ikke ta selvpublisering alvorlig. Denne sektoren publiserer nå flere bøker enn alle de tradisjonelle forlagshusene til sammen, og står for over 30 prosent av bestselgerne i nettbokhandlene,” sier Orna Ross.

Hun er en av de 100 mest innflytelsesrike i bokbransjen og leder av den internasjonale forfatterforeningen Alliance of Independent Authors. 15. november kommer Orna Ross for første gang til Norge for å snakke om denne globale trenden.

Demokratisering av bokpublisering

Hvorfor denne lidenskapen for å lære opp forfattere i mulighetene for å bli uavhengige? Hvor startet det, og hvordan får du energi til å fortsette å fremme saken?

Det hele startet med at jeg selvpubliserte min første bok i 2011. Det var mest som et eksperiment, siden jeg ikke var særlig teknisk anlagt. Jeg innså umiddelbart at dette endrer alt innenfor skriving, medier og publisering – bransjer jeg hadde jobbet i hele livet. Jeg lette etter en forening å bli med i, men det fantes ingen. Og jeg hørte mange myter og feiloppfatninger om selvpublisering.

Jeg sendte ut noen følere til bransjefolk jeg respekterer, som Jane Friedman, Joanna Penn, Joel Friedlander og David Gaughran. De oppmuntret meg, siden alle følte behovet for en slik forening. Så ble Alliance of Independent Authors født på London Book Fair. Jeg hadde aldri forventet at den skulle vokse så raskt eller bli et internasjonalt fenomen.

Les også: Partner i internasjonal indieforfatterforening

Hver dag motiveres jeg av å observere talentet, rausheten, det kreative motet og innovative arbeidet i indieforfattermiljøet. Særlig hvordan erfarne forfattere tar seg av de som er nye og står på terskelen til sin selvpubliseringsreise. Jeg er så glad og stolt av å være del av denne revolusjonen. Den demokratiserer publisering og viser vei for at dedikerte forfattere kan lykkes.

Seiglivede myter

Du har nylig holdt to foredrag på Digital Book World konferansen om indiepublisering. Har du et inntrykk av at indieforfattere har blitt tatt mer seriøst i senere tid, som å bli inkludert i arrangementer sammen med den tradisjonelle bokbransjen?

Enkelte deler av bokbransjen har et riktig bilde av hva som skjer og en inkluderende mentalitet. Bradley Metrock i Digital Book World er en av dem. Han ser det store bildet og er bestemt på å inkludere alle.

Dessverre er det fortsatt store områder hvor myter og feiloppfatninger om selvpublisering fortsatt råder – og noen innen tradisjonell publisering kan ha en svært fastlåst oppfatning når det gjelder selvpubliseringsbevegelsen.

Indieforfattere er fortsatt utelatt fra mange av de store prisene, litterære eventer og festivaler, fra noen bokhandlere og andre utsalgssteder. Vår “Open To Indie Authors” kampanje tar for seg dette. I øyeblikket finnes det egentlig to velfungerende sektorer innen bokbransjen, som for det meste opererer ganske uavhengig av hverandre, selv om noen forfattere er i begge leire. 

Jeg tror man må være veldig kortsynt for å ikke ta selvpublisering alvorlig. Denne sektoren publiserer nå flere bøker enn alle de tradisjonelle forlagshusene til sammen, og står for over 30 prosent av bestselgerne i nettbokhandlene. Dette er bare starten.

Etter hvert som kunstig intelligens og andre teknologiske innovasjoner som blockchain tas i bruk, vil mulighetene for dyktige forfattere øke eksponentielt.

Les også: Indieforfattere på Amazon tar store markedsandeler

Slutt på å stå med lua i hånda

Vil tradisjonelle forleggere se på det økende antallet indieforfattere som en trussel, eller bare et supplement?

Ulike forlag og enkeltpersoner har forskjellig syn på dette. Det som er mer interessant er hvordan forfattere begynner å tenke, og makten de oppnår gjennom selvpubliseringsbevegelsen.

Etter hvert som som “vær så snill å gi ut boka mi” mentaliteten blekner i skribentmiljøene, øker forfatternes selvsikkerhet. Denne gruppen intelligente og engasjerte personer (forfatterne) begynner å innse hva som er mulig, og at denne revolusjonen er både mer omfangsrik og gjennomgripende enn hva man først trodde. Det går langt forbi Amazon, for eksempel. Som følge av dette vil vi snart se mer vekst, mer eksperimentering og innovasjon, og flere suksesser enn noen gang. 

Skandinavia i oppstartsmodus

Som grunnlegger og leder av en internasjonal forening, ser du noen variasjon i hvordan indiepublisering utvikler seg på verdensbasis? Er det noen land som har kommet lengre enn andre?

Ja. USA har kommet lengst, fulgt av Storbrittania og andre engelskspråklige land som Canada, Australia og New Zealand. I Europa er det nok Tyskland som er i førersetet, og de andre landene begynner nå å røre på seg. Jeg føler at Skandinavia er i oppstartsmodus, men jeg kommer til Norge like mye for å lære mer, som å dele av min kunnskap.

Les også: Selvpubliserte bøker tar av i USA

Ornas 3 råd til forfattere

Hva er dine tre beste råd til forfattere som ønsker å gå indie?

  1. Ikke tro på alt folk forteller deg. Det er svært få fakta i denne businessen, og veldig mye avhenger av sjangeren og nisjen du skriver i og hvordan du orienterer deg som forfatter. Den eneste måten for å vite om noe fungerer for deg er å prøve og se. Gjør det som virker, dropp det som ikke gjør det og lær av begge.
  2. Ha et eget nettsted som forfatter og la det være hjertet av alt du foretar deg på nett. Legg opp muligheter for at besøkende kan kjøpe bøker direkte fra nettsiden. Bruk mer tid på å skrive og jobbe med ditt eget nettstedet enn du gjør på andres, inkludert mr. Bezos (Amazon) og mr. Zuckerbergs (Facebook).
  3. Gjør det på din måte. Ikke følg mengden. Gjør det som gjør deg glad, og del det med leserne dine. Gjør en innsats hver dag for å bli en god forfatter og deretter en god forlegger. Da vil du bygge en vellykket forfatter-forlegger business, steg for steg, leser for leser, bok for bok. 

Orna Ross kan du møte på indieforfatterseminaret på Sentralen 15. november 2019.

Arrangementsbilde inkludert foredragsholdere indieforfatterseminar november 2019