Salgsturné hos bokhandlere ga resultater

Petter A. "Petrus" Jensen signerer bøker på bokturné hos bokhandlere

Petter A. Jensen er ikke blant forfatterne som kun sitter foran skjermen. Det siste året har han kjørt land og strand for å besøke bokhandlere personlig.

Tekst: Kristin Over-Rein
Foto: Sven Helge Falstad

Forfatteren satser stort på en egenprodusert detektivserie for barn, hvor handlingen er lagt til 60-tallet.

To av bøkene har vært utgitt på forlag tidligere. Nå er de lansert på nytt sammen med en tredje bok, i serien «De tre lykter». Forfatteren startet sitt eget forlag Baryton, og gir ut under kunstnernavnet Petrus Jensen.

De tre lykter – bok 1 – Mannen som forsvantDe tre lykter – bok 2 – GodstyveneDe tre lykter – bok 3 – De mystiske tøydukkene

Kunne gjøre det bedre selv

– Det forrige forlaget var ikke interessert i å investere i proffe omslagsillustrasjoner og nådde heller ikke så bra ut til bokhandlene. Som tidligere selger skjønte jeg at dette kunne jeg gjøre bedre selv.

Til relanseringen ble tekstene frisket opp etter en ny runde hos manuskonsulent. Han kostet også på 30 000 til skreddersydde omslagsillustrasjoner.

– Omslag er veldig viktig for salg, og jeg er sikker på at det er tjent inn igjen, sier forfatteren.

Petter sluttet i en butikkjobb og startet på et fireukers etablererkurs, hvor han fikk bistand til å starte eget forlag, lage forretningsplan og markedsstrategi. Strategien ble å kontakte bokhandlerpersonale rundt om i Norge. Taktikken var å bare dukke opp uanmeldt, og dele ut gratis leseeksemplar.

Salgsturné hos bokhandlere

Forfatteren satte seg i bilen og la ut på en 2-3 ukers lang turné høsten 2017 og en hel måned nå i vår.

– Er det vanskelig å få tak i personale med innkjøpsmyndighet?

– På dagtid mellom klokka 10 og 16 er sjefen gjerne alene i butikken, så det er et godt tidspunkt for besøk. Det er få bøker å velge mellom i den sjangeren for aldersgruppen 9-14 år, så jeg ble tatt godt imot.

Petter besøkte steder som Årnes, Skarnes, Kongsvinger, Flisa, Tynset, Alvdal, Oppdal, Gudbrandsdalen, Lillehammer, Orkanger, Trondheim, Levanger, Steinkjer, Namsos, Rørvik, Brønnøysund, Helgeland, Bodø, Lofoten, Vesterålen, Narvik, Harstad og Tromsø.

– Totalt har jeg besøkt 89 bokhandlere på 44 steder. Over halvparten av dem har tatt inn bøker. Totalt har jeg solgt nesten 500 bøker under vårturneen.

Salgsturné hos bokhandlere ga resultater
Detektivserien «De tre lykter» i utstillingsdisplay hos Norli Nordre gate i Trondheim

Dristig men lønnsomt

– Å dra på salgsturné høres ut som en dyr affære. Har det noe for seg?

– Jeg var forberedt på at denne litt dristige reisen kunne gå i minus, men turnéregnskapet viser et klart pluss, sier forfatteren. – Dette handler uansett om å få igang et svinghjul, så jeg har en langsiktig strategi.

En anmelder i lokalavisa Halden Arbeiderblad ga terningkast 5 og skriver: «Norskskrevet spenningslitteratur til ungdom er mangelvare. Da er det godt å kunne konstatere at Halden-forfatteren Petrus Jensen med sin tredje bok har skapt en serie som det er vel verdt å følge videre.»

Til høsten skal Petter A. Jensen besøke bokhandlere i Østfold, Oslo, Akershus, Vestfold og så langt han rekker nedover Sørlandet.

Detektivbøkene i serien «De tre lykter» heter Mannen som forsvant, Godstyvene og De mystiske tøydukkene. Bøkene kan kjøpes fra forfatterens egen side på BoldBooks.

 

En kommentar

Comments are closed.