Hvordan vil selvpublisering endres på 2020-tallet?

I 2010 så vi fødselen og veksten av den uavhengige forfatterbevegelsen, så hva har vi i vente i det nye 20-tallet? I denne artikkelen har jeg oppsummert samtalen mellom Joanna Penn og Orna Ross, hvor de drøfter noen trender for forfattere og selvpublisering for det kommende tiåret. Og det er meget oppløftende!

Tanker fra Joanna Penn og Orna Ross, hentet fra thecreativepenn.com

Lesing vokser globalt

Lesing vokser over hele verden. Innen 2025 kommer vi til å ha ytterligere 1 milliard internettbrukere, og i utgangspunktet vil majoriteten av verden bevege seg inn i middelklassen. Så vi har flere folk som leser og flere folk som kan kjøpe bøker. Over jul har Amazon dessuten utvidet annonsering og dashbord til stadig flere land. Men dette er mye større enn Amazon.

Måten måten folk leser på er ganske overraskende: Vi gikk rett inn i mobillesing!

Det skjer noen virkelig interessante ting med Googles økosystem.

Noe sånt som 76% av USA er på iOS-mobil, men samme prosentandel i resten av verden er på Android, på grunn av de billigere enhetene.

Så hvis størstedelen av verden er på Android, og for eksempel bruker Google Podcasts som er standardapp på mange Android-enheter, bruker de kanskje også Google Bøker, som forhåpentligvis kommer til å få en renessanse i 2020.

Hvis bøkene dine ikke er tilgjengelige i Google Android-økosystemet, spesielt med stemmesøk også, er det kanskje dette tiåret for å tenke på det.

Publiserings-nettverkene desentraliserer og distribuerer

For øyeblikket har vi en situasjon der de aller fleste indies befinner seg på en plattform for selvutgivelse, og det vil definitivt endre seg i løpet av de neste ti årene.

Forfattere kommer til å ha en reell innflytelse, ved å flytte lesere fra der de kjøper bøkene sine og bringe dem over til sine egne nettsteder.

Vi er ikke virkelig uavhengige hvis alle alternativene våre er bundet sammen på ett sted.

Det viktigste er å begynne å tenke på måtene du når leseren din på, og hvordan du tar leserne dine til deg.

Vi er mye friere enn da vi var bundet til det fysiske systemet, men det kommer til å fragmentere, det kommer til å gå i stykker. Det kommer til å bli langt mer nettverk og distribuering.

For øyeblikket har vi store spillere, sirene-servere som Google og Facebook, og de er veldig flinke, og de gjør det de gjør ekstremt godt. Og de har definitivt lagt til rette for frihet for samfunnet.

Forfatteren må være kjernen i nettverket for sitt eget arbeid. Så det kan være en prioritering i år: å begynne å tenke på hver leser som et aktivum for bedriften din, mer enn enn et aktivum for noen andre.

Forfatterens forretningsmodeller diversifiserer

Den største trenden det snakkes om overalt er opplevelser og hvordan folk går og faktisk gjør ting sammen. Konferanser, forfatterarrangementer, ikke bare opplesninger, men opplevelser, linket til innholdet.

For faglitterære bøker er det veldig enkelt, fordi du bare kan undervise eller holde kurs, men hva kan man gjøre med fiksjon?

Det handler om å forstå kontakten din med leseren, så det blir en gjensidig tilfredsstillende opplevelse. Hvis en leser elsker boken din, hvor mye ønsker de å engasjere seg i deg, og hva vil du at de skal gjøre med deg?

Vi har det siste året sett poeter fylle stadionstore målgrupper, som kom ut av forhold bygget én etter én på Instagram, bare ved å legger ut poesi. Dette er helt nytt.

Så gjennom innholdsmarkedsføring, hvor du er produsenten, kan du nå masse folk. Hvis du får det til og du vet hvordan du bygger leserskare.

Det er et håndverk og en kunst like mye som å sette sammen en bok. Men får du til det, åpner alle slags dører seg for deg.

Blockchain og direkte salg

Vi kommer til å ha en løsning for blockchain-salg og smarte kontrakter som er brukbare allerede på 2020-tallet.

Blockchain kommer til å muliggjøre direkte salg på en helt annen måte enn før. Mer globalt salg, og mer interessante, smarte kontrakter som potensielt vil belønne forskjellige mennesker i verdikjeden for å lage en bok eller et produkt.

Utfordringen er å få leserne over. Jeg tror vi kommer til å se en milepæl i løpet av det kommende året hvis Facebook får cryptovaluta i gang. Det kommer til å introdusere folk til konseptet cryptovaluta, som er den store barrieren.

Da vi begynte å selge bøker på nettet, var det stor motstand mot å gi fra seg kredittkortdetaljer. Men ettersom e-handel blir lettere, og ettersom folk stoler mer på det og bruker det, er lesere mye mer forberedt på å kjøpe direkte fra en forfatter enn noen gang før.

Les mer om Blockchain her: https://boldbooks.no/what-blockchain-means-to-authors/

Teknologi blir større for selvpubliserende forfattere og utgivere

5g-teknologi kommer til å endre mange ting dramatisk

Det ligger undervisningspotensiale i dette, og der kommer 5g til å være veldig nyttig. Ting som har vært vanskelig å få til, vil være mye enklere. Sanntid, for eksempel.

AI og copyright

Bør et verk produsert av en AI-algoritme eller prosess uten en fysisk person kvalifiseres som et forfatterverk som kan beskyttes i henhold til lov om opphavsrett? Kan AI ha copyright på et verk?

Naturlig språkgenerering

Automatisert innholdsgenerering er også her. Et selskap lanserte like før jul at de nå «publiserer innhold av høy kvalitet på 100 språk i løpet av minutter.»

Hva betyr det for oss?

Lydbøker blir det andre formatet i selvpublisering

Det er litt som med e-bøker: vi hadde ingen, og så har vi mange av dem, de er overalt. Og hver eneste trykte bok skal ha disse andre formatene. Dette kommer til å skje med lyd.

Det skrevne ordet er en ting, det talte ordet er en annen.

Flere og flere forfattere engasjerer seg i lydbøker, og nå ser det ut til at det vil bli mye billigere å lage, mye på grunn av AI-teknologien og stemme-syntetiseringen.

Vi har lydbøkene og videobøkene, og spørsmålet er hvordan vi bruker lyd, og hvordan vi bruker video i vår bokmarkedsføring for det personlige brandet, for å nå leserne våre.

Vekst i selvpublisering og personlig publisering

Den personlige merkevaren, som markedsførerne snakker om, begynner allerede i form av det kreative, når vi lager tingene våre.

Men hvem skal kjøpe den, hva er vår unike selgerproposisjon, hvorfor oss? Hvorfor vil en leser kjøpe det vi tilbyr?

Når du først har begynt med selvpublisering, begynner du å tenke mye mer på hva folk trenger og hva folk vil ha fra deg, og hva du kan tilby og hvordan du kan tilby det. Det stopper aldri.

Hvor er leserne mine? Hvordan får jeg kontakt med dem? Hva er min verdi for dem? Hvordan kan de hjelpe meg å vokse? Hvordan kan jeg utvide leserskaren min? Det er en essensiell ferdighet for oss å forstå nå.

Og den eneste måten du kan finne ut av ting på er å faktisk ved å gjøre det, ved å publisere, ved å legge det der ute, ved å få svarene, ved å foredle, eksperimentere, utforske. Det er en prosess som fortsetter og fortsetter. Det stopper ikke. Men det er virkelig viktig. Dette er en trend som allerede har vart en stund. Og hvis du ikke får til dette, hvis du ikke forstår dette, vil du ikke lykkes.

Forfatteren med makten!

Forfattere kan lide av mangel på selvtillit. Det er hele eksponeringsgreia, og noen ganger lurer du på hvor denne drivkraften til å skape kommer fra, men faktisk er vi langt sterkere enn de fleste grupper mennesker, og vi kan virkelig få endringer til å skje.

Vi er en del av denne globale Maker Movement. Uavhengige skapere blir en styrke i hver bransje.

Folk vil ha det personlige preget, de vil ha det lille, det virkelige, det autentiske.

Og det som gjør vår virksomhet unik er at skaperen ikke bare er opptatt av fortjeneste, vi ønsker balanse. Jada, vi ønsker profitt, da vi må ha det for å fortsette. Men vi balanserer det som alltid med en følelse av lidenskap, en følelse av misjon, en følelse av formål og å balansere disse to tingene er akkurat det vår verden trenger.

Grunnen til at vi er i slike problemer som en planet, og politisk, sosialt, er at vi har kommet helt ut av balanse.

Hvis vi kan være en virkelig bemyndiget, kreativ klasse med en følelse av vår egen betydning, hvis vi ikke kaster bort opphavsretten vår, slik at vi ikke står på kne og sier «Publiser meg, vær så snill,» tror jeg vi kunne lage en alvorlig endring i hvordan virksomheten opererer.

Det kommer tilbake til å verdsette oss selv. Vi kan ikke verdsette opphavsretten vår hvis vi ikke verdsetter oss selv.

Vi kan ikke verdsette oss selv og arbeidet vårt hvis vi ikke har gjort arbeidet, arbeidet inkluderer å vite hvem leseren er og muligheten til å nå leseren, å finne leseren, det er en ferdighet som nå er en del av det vi gjør.

Det tar lang tid å bli en god forfatter, og det tar tid å bli en god utgiver, som inkluderer å være en god markedsfører. Dette er ferdigheter som ikke utvikles over natten.

Hva vil ikke endre seg ved selvpublisering på 2020-tallet?

Det grunnleggende om kreativitet vil ikke endres. Det har vært det samme siden folk fortalte historier rundt leirbålet.

Å lære håndverket vårt, og lese, skrive, lære, publisere håndverket, forstå at selvpublisering alltid vil være mange prosesser, vil ikke endre seg.

Du trenger alltid redigering, design, alle tingene som lager en bok, og det vil ikke endre seg.

Og leserne trenger historie, inspirasjon, informasjon, alle tingene vi har å tilby, og det vil ikke endre seg.

Det er veldig viktig at vi holder fast ved det. Det handler om balanse. Du må ha markedsføringen, de tekniske tingene, og balansere det med de kreative tingene. Det er et veldig fullt liv når du får den balansen riktig.

Ting forandrer seg raskt, det er bare å holde seg fast og forsøke å følge med, gripe alle muligheter, og alltid forsøke å se positivt på forandringer og teknologiske fremskritt!

(Dette er altså en røff gjengivelse av en samtale om selvpublisering, mellom Joanna Penn og Orna Ross, hentet fra thecreativepenn.com)

Du kan høre podcasten eller lese transkripsjonen i sin helhet her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

*