Selvpublisert kontra indieforfatter

Selvpublisert kontra indieforfatter? Jente med notatbok ved vindu.

Selvpubliserte bøker har lenge hatt et dårlig rykte. Så hva er annerledes med denne nye bølgen av indieforfattere?

Å utgi egne bøker har alltid vært mulig, og folk har uttrykt seg i bokform til alle tider. Likevel har det å bli utgitt på et forlag blitt oppfattet som førsterangs, og selvpublisering som en nødløsning.

Nå er holdningen i ferd med å snu. Vi er en del av en internasjonal trend. I USA selges det flere e-bøker av uavhengige forfattere (indie authors) enn fra de fem største amerikanske forlagene til sammen.

Les: Indieforfattere på Amazon tar store markedsandeler

Antallet egenutgitte bøker øker kraftig år for år. Bokbasen registrerer 150 nye norske forlag hvert år, og det sier seg selv at disse må være småforlag eller enkeltpersoner som gir ut selv. Selvpubliserte bøker har nå passert 1 million i året i USA.

Jeg tror det er to grunner til at det tar av – stikkordene er kvalitet og samhold.

Selvpublisert har manglet kvalitet

For det første har forfattere blitt mer bevisst på at en bokutgivelsesprosess består av en rekke ulike fagfelt, som de færreste behersker selv. Mens man tidligere ikke visste bedre enn å «ta med seg kladden til trykkeriet», er det nå en økt forståelse for at en god bok forutsetter profesjonell behandling.

Å gi ut en bok selv behøver ikke å bety at man må gjøre alt selv, tvert imot. For å konkurrere med forlagsutgitte bøker må forfatteren konkurrere på kvalitet. Indieforfattere distanserer seg fra selvpubliserte forfattere ved å knytte til seg fagfolk.

En indieforfatter har forstått at det er smart å investere i kvalitetstjenester utført av profesjonelle samarbeidspartnere. Teksten må få bryne seg på eksperter som evner å gi konstruktiv kritikk, som løfter manuset til sitt ytterste potensial. Omslaget må være en visuell representasjon av teksten, og må treffe den riktige målgruppa. Layouten og fontvalget fra en profesjonell ombrekker sammenlignet med et amatøroppsett kan være som natt og dag for leseopplevelsen.

Grunnen til den voldsomme økningen av selvpubliserte bøker i USA tilskrives tilgangen på kvalitetstjenester.

Les: Selvpubliserte bøker tar av i USA

Jo, det koster å bruke fagfolk, men regner du på det, trenger man ikke å få solgt så veldig mange flere bøker før investeringen er inntjent. Pluss at du sitter igjen med et produkt du kan være stolt av, og som legger føringer for den videre forfatterkarrieren.

På BoldBooks finner du alle tjenestene du trenger for å gi ut din egen bok.

En bevegelse av uavhengige forfattere

Den andre grunnen til at indieforfattere i større grad ser ut til å lykkes, er ta man er ikke lenger alene. Å skrive en bok er en ensom jobb. Skal man gi den ut selv kan man føle seg enda mer alene. Men nå har uavhengige forfattere fått arenaer å møtes på, også her i Norge.

Vi møtes online, blant annet i Facebook-gruppa Indieforfatterforum.

Og minst to ganger i året møtes vi live, på sosiale treff og indieforfatterseminar.

Her deler vi erfaringer, tips, råd og har det hyggelig. Vi bygger nettverk og heier på hverandre. Vi brøyter vei mot en framtid hvor rettighetene og inntektene tilfaller de som har skapt innholdet i bøkene, nemlig forfatterne.

Som «Frk. Enes» sier i blogginnlegget Maja drar på indieforfattertreff:
«Jeg føler jeg er med på en slags vekkelsesbølge. De indieforfatterne jeg har møtt har vært utrolig inspirerende og motiverende folk. I samtaler blir det sjenerøst delt ut tips og tilbakemeldinger, lure løsninger, advarsler om fallgruver og så videre. Om det er konkurranse mellom indieforfattere, er det noen som har glemt å fortelle den gjengen her om det, for her er det et miljø som er preget av genuin interesse for å få hverandre til å lykkes.»