Selvpubliserte bøker tar av i USA

Antall selvpubliserte bøker i USA med ISBN. Kilde Bowker.com, grafikk ved BoldBooks.no

Selvpublisering tar av i USA – takket være kvalitetstjenester til uavhengige forfattere. Antall selvpubliserte bøker har økt med 156 % siden 2012 og 28 % siden 2016.

Over 1 million titler ble selvpublisert, som papirbok eller e-bok, i 2017. Dette viser en rapport fra Bowker, som er det offisielle ISBN-byrået i USA.

I tillegg vet vi med sikkerhet at dette er en underrapportering, fordi bøker kan publiseres direkte på Amazon uten ISBN-nummer. Tallene viser dermed til en enorm vekst i markedet for uavhengige forfattere.

Kvalitetstjenester til uavhengige forfattere

– Vi tror økningen i stor grad skyldes det økende antallet og kvaliteten på tjenester som hjelper forfattere som velger å publisere sine titler uavhengig. Dette sier direktør for Identifier Services ved Bowker, Beat Barblan, i en pressemelding.

– I tillegg finnes det mange organisasjoner som bistår indieforfattermiljøet. De bidrar til å fremme beste praksis og står klare til å tilby løsninger og støtte, sier Barblan.

Grafikk fra Bowker-rapporten. Selvpubliserte bøker økte med 156 % de siste 5 årene, og 28 % siste år. I 2017 passerte USA over 1 million selvpubliserte bøker.
Kilde: http://media.bowker.com/documents/bowker-selfpublishing-report2017.pdf

Forventer at Norge kommer etter

– Også i Norge ser vi at uavhengige forfattere har blitt mer kvalitetsbevisste, sier Kristin Over-Rein, grunnlegger av BoldBooks. – Vi forventer at Norge kommer etter USA, som på andre områder. Var vi der allerede, ville vi i forhold til innbyggertallet hatt over 16 000 selvpubliserte norske bøker i året.

BoldBooks har fått støtte fra en privat investor og Innovasjon Norge. De trapper nå opp videreutviklingen av indieforfatterplattformen, hvor du finner alt du trenger av tjenester for å gi ut din egen bok.