Seminaret om framtidens bokbransje

Seminaret om framtidens bokbransje ble arrangert på Deichman 5. mai 2018

Kvalitet, mangfold, e-bøker, digital markedsføring, blockchain, indieforfattere og nettbokhandel var blant temaene som ble tatt opp på arrangementet 5. mai 2018.

Her er en oppsummering av seminaret om framtidens bokbransje som BoldBooks arrangerte i samarbeid med Deichman Hovedbiblioteket.

Se programmet: Temadag: «Hva skjer med framtidens bokbransje»

Til tross for strålende vær var rundt 40 personer møtt opp denne lørdagen for å høre innspill og paneldebatt om framtidens bokbransje. Marte Storbråten Ytterbøe fra Deichman ønsket velkommen og ledet oss gjennom dagen, sammen med Kristin Over-Rein fra BoldBooks, som introduserte forfatterne og redaktørene.

Lena Roer på scenen – seminaret om framtidens bokbransje
Lena Roer om kvalitetsbøker på eget forlag.

Først ut var Lena Roer. Hun er utdannet tekstforfatter, og har gitt ut bøker både på tradisjonelt forlag og eget forlag. Hun hadde ingen forfatterambisjoner før den spesielle og gripende historien til hennes egen bestemor krevde å bli fortalt. Lena har hele tiden vært opptatt av at kvaliteten skulle være like god om man utgir bøker selv. Dette er noe hun jobber for også i sitt verv som styremedlem i den nye foreningen Forfatterforbundet. Lena snakket blant annet om hvilke kvaliteter en redaktør kan tilføre et manus.

Tina Marie Tsiplakis på scenen – seminaret om framtidens bokbransje
Tina Marie Tsiplakis driver Mangfold forlag.

Mens Lena hadde erfaring med å gi ut en bok fra før, hadde Tina Marie Tsiplakis absolutt ingen kjennskap til bokbransjen da hun startet sitt eget forlag. Dessuten kom hun fra et annet land. Tina er fra Hellas, hvor hun tok økonomisk/administrativ utdanning for hotellbransjen. Hun flyttet til Norge etter finanskrisen.

Sønnen hennes fikk se det berømte bildet av flyktningegutten fra Syria, og spurte moren om hvorfor gutten sover på stranda. Tina hadde ikke noe svar, og fant heller ingen barnebøker om temaet. Hun startet derfor Mangfold forlag for å lage bøker som fremmer empati.

Les også: Ble Årets Game Changer med barnebokforlag

Andreas Christensen på scenen – seminaret om framtidens bokbransje
Andreas Christensen lever av å skrive sci-fi-bøker på engelsk, som han selger på blant annet Amazon.

Anders Christiansen er utdannet innen psykologi og har jobbet mange år i offentlig sektor, før han ble forfatter på fulltid. Andreas mener at i morgendagens bokmarked må man forstå at teknologiske løsninger påvirker både produksjon, distribusjon, salg og markedsføring.

En bok har kun to essensielle parter – den som skriver og den som leser, sier Andreas. Selv har han opplevd å bygge opp sitt eget trofast publikum gjennom digitale kanaler. Han mener at morgendagens bokmarked vil bli mer tilgjengelig og mer demokratisk.

Les også: Ukjent i Norge, stor på Amazon

Kristin Over-Rein på scenen – seminaret om framtidens bokbransje
Kristin Over-Rein fra BoldBooks var både arrangør, programleder og innleggsholder denne dagen. Foto: Lena Roer

Kristin Over-Rein fortalte om sin reise fra å starte eget forlag, via å eksperimentere med e-bøker, til egen bokutgivelse som ga forretningsideen til BoldBooks. Hun utforsker nå blockchain, som kan kalles «neste generasjons internett». Det vil åpne for helt nye forretningsmuligheter for forfattere, blant annet når det gjelder rettighetshåndtering og inntektsfordeling, sa Kristin.

Les også: What blockchain means to authors and book publishing

Panelsamtale – seminaret om framtidens bokbransje
Panelsamtale. Fra venstre: Terje Colbjørnsen, Tine Kjær, Andreas Christensen, Vidar Kvalshaug.

Hvordan påvirker den teknologiske utviklingen framtidens bokbransje?

Etter pause var det klart for panelsamtale om hvordan den teknologiske utviklingen påvirker framtidens bokbransje, med deltakere invitert av Deichman. Samtalen ble ledet av Vidar Kvalshaug. Deltakerne var Terje Colbjørnsen fra UiOA, Tine Kjær fra Cappelen Damm og indieforfatter Andreas Christensen.

Panelet diskuterte alt fra e-bokpriser og avtaleverk, til om norske forlag bør begynne å utgi bøker på engelsk. En problemstilling både for uavhengige forlag og forfattere er å få plass i bokhandelen. Et forslag fra Tine Kjær i Cappelen Damm var at indieforfattere kan organisere seg, og legge fram utfordringen for Forleggerforeningen.

Andreas Christensen trakk fram algoritmene til Amazon som en årsak til at indieforfattere lykkes. Amazon har en mulighet til å spisse sjangeren veldig (for eksempel Science Fiction – Military Sci-Fi – Space Marines). Derfor er det også enklere å treffe målgruppa som er spesielt interessert i akkurat de bøkene du skriver. Andreas mener at Amazon har en egenkraft som kan velte om på det norske boksystemet, om de kommer til Norge.

Oversiktsbilde fra hovedsalen i Deichman, tatt fra 2. etasje.
Mingling i pausen i Deichmans ærverdige lokaler.

Til slutt kunne publikum som hadde en bokidé få speeddate med en BoldBooks-redaktørene Åsfrid Hegdal og Roger Pihl.

Det var mange som benyttet seg av denne sjeldne muligheten til å få en redaktør på tomannshånd.

Uteservering i strålende vær, 15 personer ved langbord

Dagen ble avsluttet med et sosialt treff ved Youngstorget. Her ble det forfriskninger i det fine været.

Se også videoklipp fra forrige indieforfatterseminar i Trondheim høsten 2017.