Tematikk: HL Phoenix – Man kan være modig selv om man er liten

«Den lille høna med bæsj i ryggsekken» handler om å tørre å hjelpe dem som ingen andre vil hjelpe. Og at man kan være modig selv om man er liten. Bli bedre kjent med forfatteren og illustratøren bak boka som ble sluppet i våres. 

Hvordan har det gått så langt? Hva slags tilbakemeldinger har du fått?

– Det har vært overveldende! Jeg har mottatt fantastiske tilbakemeldinger fra foreldre som har lest boken for barna sine, besteforeldre som har lest for barnebarn, og barn som har blitt lest for. I tillegg har mange bokhandlere tatt inn boken.

Hva handler historien om, dypest sett? Hva ønsket du å formidle?

– Jeg ønsket å formidle til barna at det å være tøff/modig ikke alltid synes på utsiden. Det ligger en kraft i oss alle som kun blir tilgjengelig når vi er redde. Jeg snakker om mot. Du kan nemlig ikke være modig uten å være redd. Jeg ønsker også å formidle at godhet mot andre, alltid lønner seg. Og kanskje man ikke merker effekten av de gode handlingene med en gang, men det kommer. Garantert! Karma!

Tematikk: karma

Mot til å gjøre det riktige, selv om det krever å bevege seg utenfor komfortsonen. Man må selv være det lyset man vil verden skal bestå av.

Temaene i boken, som karma, vennlighet og mot mener jeg er viktige. Veldig viktige. Det er enkle prinsipper, som stammer fra Buddhismen, eller Kardemomme by for den saks skyld: Du kan gjøre hva du vil, så lenge du er god mot andre. Hvis alle hadde utøvd gjerningene sine hver dag med tanke på dette, hadde verden vært et helt annet sted enn den er i dag.

Jeg tenker at det er mange barnebøker som unngår viktige temaer, eller ikke våger å bake dem inn i historien. Jeg mener at det å være god mot andre og sørge for at det man gjør hver dag skal gagne andre positivt, er mye viktigere enn å være flink, pen eller suksessfull. Barn trenger å vokse opp med gode forbilder og indoktrinere godhet fra start. De skal tross alt danne grunnlaget for samfunnet vårt etter hvert. Barnebøker er jo en flott portal å plante gode, små frø til barna i henhold til  karma og vennlighet. Man trenger ikke alltid ta opp viktige temaer i barnebøker, barn skal få lov å være barn, men jeg tror det er sunt for barn å lære om godhet mot andre. Og bøker er en super arena for å overlevere funksjonell og positiv kunnskap til barna på.

Idéarbeid og sjanger

Idéen til boken kom ganske raskt, da jeg satt og funderte på en god historie som jeg kunne illustrere “magiske” tegninger til. Jeg ønsket å skape en barnebok som, i tillegg til fantasy-tegninger, skulle inneholde viktige budskap, pakket inn i en barnlig og søt innpakning.

Sjangeren “fantasy” henger sammen med den visuelle formidlingen og besjeling. Jeg tror ikke boken hadde vært like fin om jeg hadde illustrert alt 100% realistisk. Det samme med landskapet og verdenen som er i boken.

Tre ord som beskriver boka

Spenning, forundring og humor. Jeg leste nylig boken i en stor barnehage, og alle barna lo godt da jeg leste tittelen, samtidig lurte de fælt på hvorfor hun hadde bæsj i ryggsekken. Dette skapte spenning og forundring.

Kjøpe boka?

Du finner den i nettbokhandelen vår.