Treningsbok for kropp og sjel

Treningsbok for kropp og sjel: Stryke i livet av Annie Manshaus Lingjerde

Den tidligere toppalpinisten Annie Manshaus Lingjerde ville skrive en bok som omfavnet hele mennesket, mens forlaget ønsket en ren treningsbok. Løsningen ble å gi den ut selv, og nå har Annie boken som går ut i naturen – og inn i deg selv.

– På hvilken måte er boken annerledes fra andre treningsbøker?

Boken skiller seg ut på flere måter. For det første er det en bok der bærebjelken er trening i naturen. I 14 år har jeg hatt treningsgrupper med naturen som helsestudio. Jeg viser leseren naturens “styrkeapparater» som fint kan erstattes med et innendørs treningssenter. Gjennom boken lærer jeg bort enkle og effektive, men samtidig skånsomme programmer for kondisjon, styrke og smidighet.

Balsam og krydder

For det andre er det en bok som omfavner hele mennesket – kropp og sjel. Vi går gjennom ulike faser i livet. Noen trenger å trene mer, andre mindre. Kanskje er det å bli bevisst på dine mentale mestringsstrategier fremfor en joggetur, som kan gi deg fornyet energi og pågangsmot? 

Som fysioterapeut, idrettshøgskoleutdannet og trener falt det naturlig og lett å skrive om den fysiske biten, men hva med sjelen? Den måtte jo få litt mer oppmerksomhet enn bare å si at det å trene og ta seg en tur ut i naturen også er balsam for sjelen, som mange uttrykker det. Jeg var nysgjerrig på å lære mer om hva yoga, mindfulness, stillhet og tro kan gi oss av sjelefred og indre styrke og dykket ned i dette både praktisk og teoretisk i ett år. 

Denne researchen satte igang prosesser i meg selv, som jeg har invitert leseren inn i. Dette er det tredje punktet boken skiller seg ut på; at personlige historier og hendelser fra barndommen, toppidretten, treneryrket og som vanlig dødelig, krydrer det faglige stoffet. 

Ble kontaktet av stort forlag

– Hva er bakgrunnen for at du ville skrive denne boken?

Først og fremst sparket jeg fikk bak, da jeg ble kontaktet av ett av de store norske forlagene om å skrive bok. De hadde fått nyss om mine treningskurs på Fossum i Bærum og vært inne på min webside. Noe ved siden tiltalte dem. De mente jeg hadde noe unikt å komme med. 

Selv hadde jeg syslet med tanken om å skrive bok noen år. Jeg tok meg som oftest i å sitte igjen med en tomhetsfølelse etter å ha lest treningsbøker og -artikler. De appellerte ikke til meg der jeg kunne ligge slått ut på sofaen av familieoppgaver i kø med fire «skrikerunger» å «holde styr på» i tillegg til to bedrifter som jeg ledet. 

Nasjonalistisk misjonær?

– Hvilket budskapet du vil nå ut med gjennom boken?

Foruten å inspirere mennesker til å komme og holde seg god fysisk form gjennom hele livet, vokste det seg fram også et annet viktig budskap i boken: å våge å ytre seg fritt og å vise sitt sanne jeg. Klarer vi dette i større grad, vil vi bidra til å skape et bedre klima – innad i oss selv og utad gjennom bedre og mer genuine relasjoner. Dette budskapet hadde sin bakgrunn i følgende:

Da jeg hadde skrevet nærmere 90% av manuset, og vi hadde begynt å planlegge boklansering januar 2017, stilte forlaget seg negativ til at jeg skulle få nevne i et innledende kapitel om meg at også min barndomstro hadde gitt meg styrke i svært krevende situasjoner i livet (dette for å synliggjøre at trening ikke alltid er den eneste medisinen for å kunne stå i og takle krisesituasjoner) .

Integritet og ytringsfrihet

Redaktøren beskylte meg for å være ute etter å misjonere. Ja, sågar for å være nasjonalistisk. Jeg synes det ble for drøyt. For meg er frihet kanskje den aller viktigste verdien i mitt liv. Det har vært svært viktig for meg å gi den videre til leseren. 

At jeg valgte å gå «indie» handlet mye for meg om å bevare min integritet og å være tro mot meg selv. Og ikke minst – å våge ytringsfriheten og sin egen idé og sist, men ikke minst, drivkraft for å skrive en hel bok! Gjennom dette oppbruddet, vokste det seg fram en ny bevissthet i meg og boken ble en helt annen, enn den først var ment som. Det ble selvfølgelig en mye bedre bok! 

Personlig tilnærming

– Du har gitt mye av deg selv i denne boken. Kan du fortelle om denne prosessen med å være såpass åpen og ærlig?

At jeg valgte å være personlig, var først og fremst et bevisst språklig virkemiddel. Jeg ønsket å skrive en treningsbok som ville nå dypere inn til leseren. Få leseren til selv å reflektere over sitt eget liv og sine levevaner. 

Fra diverse fagkongresser opp gjennom årene og ting jeg leser i media, opplever jeg også ofte at min faggruppe ikke makter å nå fram med budskapet til dem som trenger det aller mest. Fysisk fostring blir for snevert og ensidig framstilt. 

Dessuten ville jeg vekk fra rollen om å stå på en pidestall og opphøye meg selv til ekspert og det “å gni inn» en trent og muskuløs kropp. For mange er det uoppnåelig og kanskje ikke noe vi ønsker å strebe etter. Dessuten er det av mindre betydning for å oppnå god helse og lykke i livet. 

Kulemage og bustete hår

Det har altfor lenge vært et altfor stort ytre og fysisk fokus når det gjelder trening, i mine øyne. Jeg ville derfor demonstrere omfanget av menneskene som trener med meg – i alle fasonger og alle aldre. 

Jeg ville ha autentiske bilder som folk flest kan identifisere seg med: det være seg en gammel treningsjakke fra 90-tallet, en mage som står litt ut, eller en bustete sveis. Jeg ville ha bildene In natural action. Fotografen Heidi Dokter gjorde en fantastisk jobb i så måte der hun føk med tung fotosekk fra busk til busk, mens vi gikk, jogget, hoppet og spratt oss gjennom treningsøktene. Disse bildene underbygger bokens budskap om ekthet og helhet på en rørende måte (i mine nøytrale øyne, selvfølgelig 🙂 

Å våge å dele historier fra eget liv, var altså et grep jeg tok for å stille meg på lik linje med leseren og gi troverdighet og viktighet til det faglige innholdet. Jeg er jo også bare et menneske, selv om jeg har drevet med idrett, trening og fysisk og mental helse gjennom hele livet. 

Sjokkerer og berører

Men jeg skal love deg det har vært, og fremdeles er «sjokkerende” at jeg har turt å være så personlig, fordi disse livshendelsene ikke er noe jeg har behov for å fronte, eller å få oppmerksomhet for. Det er nytt stoff for dem på treningsgruppene mine, for å si det sånn. Derfor virker det fremdeles helt sprøtt å dele detaljer med offentligheten. (Jeg måtte gå mange runder med både meg selv og andre, kan jeg fortelle!) 

Samtidig, å “ta den helt ut», var igjen et litterært grep. Jeg kunne enten oppsummere lærdommen fra en hendelse i ett avsnitt, eller så måtte jeg fortelle en historie med detaljer, slik at leseren kunne få leve seg inn i situasjonen, forstå følelsene og skjønne hvordan de virket inn på meg. Jeg tenkte det aktuelle temaet, eller faglige stoffet, ville bli levendegjort og mye mer interessant, enn kjedelig, teoretisk «oppgulp» :-). Målet var jo å berøre leseren på en måte som ville sette igang de små grå og i tur hjelpe leseren til selv å ta ønskede grep i eget liv. 

For dem som ikke er treningsnarkomane

– Hvem bør lese denne boken?

Jeg ser at boken er lett salgbar. Målgruppen favner dessuten bredere enn jeg hadde turt å forestille meg, (35 – 80/90). Som min mor på 87 sa: «Dette er jo en bok for alle dem som ikke er treningsnarkomane!» 

Det er nok mest interessant om du er åpen og nysgjerrig av natur og ønsker en helhetlig tilnærming til hvordan du kan påvirke og styrke din helse og yteevne. Den er selvfølgelig en gavepakke til alle som vil ha gode tips om hvordan de kan bruke naturen mer variert enn «bare å gå tur». 

Naturen som helsestudio ble tidlig slagordet i min bedrift, AnnieOne. Det er en sann lykke å kunne trene seg fysisk og mentalt sterk ute i skog og mark. 

Traff midt i hjertet

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått fra leserne så langt?

Her er i noen tilbakemeldinger som har tikket inn i løpet av sommeren:

Stryke i livet – treningsbok for kropp og sjel – av Annie Manshaus Lingjerde «En svært inspirerende bok. En ekte og viktig bok.» Ingrid Seeland

«En kjempebra bok. Så fin stemme gjennom hele. Den traff meg virkelig. Midt i hjertet.» Heidi Christensen

«Synes du er veldig modig som skriver så personlig om egne erfaringer på godt og vondt. Sitter igjen med en følelse av at du virkelig ønsker at de som leser boken skal få innsikt hvor viktig fysisk trening kombinert med en god psyke er for å gi oss et «godt» liv. Boken er også veldig vakker; man kan hvile øynene på mange flotte bilder!» Mona Møller 

«Tusen takk for en inspirerende og flott bok, som omfavner hele mennesket! Tenker det er en veldig viktig og riktig tilnærming, men har savnet denne vinklingen innenfor faget. Dette er noe jeg virkelig brenner for, og boken traff meg midt i hjertet.» Åshild Haugrønning Holm

Boken kan du kjøpe fra forfatterens egen hjemmeside på BoldBooks: Styrke i livet av Annie Manshaus Lingjerde