Ukjent i Norge, stor på Amazon

Andreas Christensen - Nordmann med suksess på Amazon - her på Litteraturhuset

Trønderen Andreas Christensen er en av få nordmenn som lever av forfatterskapet sitt. Her i Norge har nesten ingen hørt om han, men på Amazon selger bøkene i bøtter og spann.

Tekst: Kristin Over-Rein, Foto: Anne Kristin Møller

Andreas Christensen har alltid likt å lese engelske sci-fi-bøker. Dermed ble engelsk et naturlig valg da han begynte å skrive bøker selv. I ettertid har han oppdaget hvilket enormt marked man får tilgang til med engelske bøker på Amazon.

Har solgt 130 000 bøker og gitt bort enda flere

Hele 130 000 bøker har han prestert å selge. Det er svimlende tall for oss som er vant til den norske bokbransjen. Christensen har bygget opp en leserkrets på en del tusen, primært ved å bygge opp en e-postliste av lesere som han kommuniserer jevnlig med.

– Jeg har også hatt en tanke om at jo mer jeg gir bort, desto mer kan jeg selge i etterkant. Derfor har jeg gitt bort mer enn 350 000 e-bøker gratis. Dette er ikke tapt salg, men nye lesere som introduseres til mine bøker.

Bilde av 6 bøker i BoldBooks-bokhandel, av Andreas Christensen
Andreas Christensen har valgt å selge sine bøker på BoldBooks.no.

Ville beholde rettighetene selv

Christensen har har aldri vært interessert i å gi ut via et forlag.

– Som forfatter er det helt meningsløst å sitte igjen med smuler av salget. Og enda viktigere: som indie beholder jeg rettighetene til boka.

Han mener det er uproblematisk å ikke skrive på morsmålet sitt.

– Skal man publisere noe som helst, så må man sørge for at manuset er godt redigert. Jeg bruker amerikanske redaktører, samt at jeg alltid går en runde med en gruppe lesere jeg stoler på.

Nordmann med suksess på Amazon

De fleste som kjøper bøkene hans kommer fra engelskspråklige land, men han har lesere fra hele verden.

– Bare den siste måneden har jeg fått e-post fra lesere i USA, UK, Norge, Frankrike, Canada, Sør-Afrika, Amerikansk Samoa, Israel, India og Australia. Av en eller annen grunn har jeg mange trofaste lesere på Tasmania.

Christensen selger bøker i de fleste formater, både e-bok, papirbok og lydbok.

– Det spesielle med e-bøker er at indies kan hevde seg på lik linje som alle andre forfattere. Vi har tilgang til alle distribusjonskanaler, like markedsføringsmuligheter, lave kostnader og raskere publiseringsprosess.

Det norske e-bokmarkedet

Når det gjelder det norske markedet for e-bøker mener Christensen det er i en tidlig fase. Han tror at dagens politikk, med prisregulering, eierskapsstruktur, momsfritak for papirbøker men ikke for e-bøker, er med på å hemme utviklingen.

– Til tross for dette tror jeg at retningen forblir den samme. Lesere som begynner å lese e-bøker blir positivt overrasket, og ønsker å fortsette med det. Dagens norske e-boklesere er «early edopters». Forfattere som omfavner og satser på dette markedet vil ha en fordel når e-bøker blir mer mainstream. Husk at i 2008 var det mindre enn 1 prosent av leserne i USA som leste e-bøker. I dag er tallet mellom 30 og 40 prosent.

Tips til kommende indieforfattere

Avslutningsvis spør vi om Andreas har noen tips til andre som vurderer å prøve seg som indieforfatter med e-bøker.

– Vær åpen for å bruke ny teknologi og nye metoder. Lær av de som har gått før deg, prøv og feil – og lær av det. Tenk langsiktig og strategisk, bygg sten på sten. Skriv masse, og ikke vær redd for å publisere. Til syvende og sist er det kun en mening som teller: leserens.

Les mer om forfatteren og kjøpe bøkene direkte fra ham på Andreas Christensens egen side på boldbooks.no.