Velkommen til Heidi Havres Eventyrhage

Ekorn i Heidi Havres eventyrhage

Velkommen til Heidi Havres Eventyrhage! «Ekorndama» kjent fra TV, naturfotograf Heidi Havre, debuterer endelig med boka som så mange har spurt etter. Fotoboka med dyrene i Heidi Havres enestående eventyrhage slippes i to versjoner: «Blinkskudd fra Eventyrhagen» for voksne, og «På utflukt i Eventyrhagen» for barn. Tekstene i bøkene er skrevet av forfatter Morten Mæhre. 

Tekst: Christelle Ravneberget

Heidi Havre i Eventyrhagen

Kom tett på ekorn og fugl i Heidi Havres enestående eventyrhage

Her følger vi dagliglivet til ekorn og fugl mens de gjør helt vanlige sysler som å handle, lese avisa, dra på tur, fotografere og kjøre motorsykkel. Året rundt har Heidi Havre besøk av fjær- og pelskledde turister, som gjerne stopper opp for en liten matbit og sosialt samvær.

Ideen kom for mange år siden da ekornene flyttet inn i hagen min. Deres naturlige nysgjerrighet inspirerte meg til å prøve meg frem med forskjellige rekvisitter, og etterhvert som de ble kjent med meg og jeg med dem, dukket motivene opp av seg selv, forteller Havre.

Snute og Bamse

Under pelsen er vi alle like

Ved første øyekast er dette en bildebok med natur- og dyrefoto. Men ser du nærmere etter, vil du oppdage en verden du aldri før har sett. Bildene er helt unike, nære og personlige i uttrykket, og du kommer helt tett inn på dyrene – på en helt ny måte. Teksten i voksenboka er artige fakta, og i barneboka får du rim og underfundige betraktninger.

Nærheten til natur og dyreliv er viktig, like mye som å vise at man kan være en del av samspillet selv med ville dyr, uten at de påvirkes, de bare følger sitt naturlige instinkt og sin naturlige nysgjerrighet. Å formidle dette til barn og større barn, er en drøm jeg har hatt i mange år. En drøm som omsider er en realitet. For blinkskudd kommer ikke av seg selv, selv om modellene er aldri så villige.

Tipp og Topp på tur

– Tålmodighet er den store hemmeligheten. At jeg sitter i stillhet i seks timer, for å få den riktige vinkelen og det riktige motivet, er ingen overdrivelse.Det finnes ingen form for manipulasjon i bildene mine. Dyrene gjør dette på sine premisser, ikke mine, og alt er fullstendig ufarlig for dyrene, da deres velferd og sikkerhet settes høyest av alt, forteller hun.

Alle mine gjester medvirker frivillig når de blir spurt om det, og poserer gjerne! De fleste er overstadig begeistret etter oppholdet, og kommer mer enn gjerne tilbake – både med familie, venner og venners venner.  Jeg blir nesten ruinert på nøtteutgifter, avslutter Havre.

Snappegutten

Når, hvordan, hva og hvor?

Når begynte du å ta bilder og når kom ideen om å lage bok?

Interessen for fotografering har vel alltid egentlig vært der, men “tok av” for fullt når ekornene flyttet inn for ca. 10 år siden, etter dette har fotografering vært en stor og kjær del av livet mitt. Dette med å lage bok, var “tvang” fra mine nærmeste, og alle de som i alle år har sagt at “nå må du se å få gjort noe med alle disse fantastiske bildene dine!” Så da måtte jeg jo det da.

Hvordan har responsen vært så langt?

Responsen har vært overveldende! – “DÈT var sannelig på tide!” er den kommentaren jeg har hørt mest i det siste! Det beste som kunne skjedd nå er at salget tar av og gir meg en bekreftelse på at det er et marked for en slik bok!

Hva drømmer du om?

Dette er noe jeg har drømt om i mange år, men ikke helt turt å håpe på. Jeg drømmer om at boken skal bli tatt vel i mot, og at jeg kanskje kan få gitt ut flere bøker.

Hvor finner du inspirasjon, og hvor er du om ti år?

Dyrene har hele tiden vært min store inspirasjonskilde, men uten støtte fra venner og familie hadde jeg nok aldri kommet så langt. Om 10 år er jeg selvfølgelig like kjent for naturbilder som David Attenborough er for sine naturprogrammer, haha!

Begge bøkene kan forhåndsbestilles nå:

Blinkskudd fra Eventyrhagen (The creatures of Fairytale Garden) kan forhåndsbestilles her: https://boldbooks.no/bokhandel/blinkskudd-fra-eventyrhagen-the-creatures-of-fairytale-garden/

På utflukt i Eventyrhagen, for store og små barn kan forhåndsbestilles her: https://boldbooks.no/bokhandel/pa-utflukt-i-eventyrhagen/