Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

6 ting du må vite dersom du skal lage en bildebok eller illustrert bok

Sist oppdatert for ett år siden

Vi har snakket med illustratør Christina Winter om hvordan du kan gjøre bøkene mer leservennlige og tilgjengelige for leserne. Her er hennes tips: 


1. Kontakt en illustratør tidlig

Skal du skrive en bildebok, jobb sammen med illustratøren helt fra starten av. Skal du skrive en bok med illustrasjoner, er det derimot vanlig å ha skrevet en del av teksten før samarbeidet begynner. Men det kan være vanskelig å finne en god illustratør, og de kan ha ventetid, så finn din illustratør allerede ved starten av prosjektet. 

2. Riktig match er nøkkelen

Gjør litt research og finn en illustratør med en strek du liker. Det er lettere å finne en med en stil som passer til prosjektet ditt, enn å finne en illustratør med en annen stil og be hen f.eks. male i akvarell hvis hen egentlig har helt andre måter å jobbe på.

3. Unngå smør på flesk

Det å jobbe med en illustrert tekst er annerledes enn å jobbe med kun tekst, man må tenke litt annerledes. Unngå å beskrive i detalj det som på samme side blir beskrevet med en illustrasjon. Gi heller beskrivelsene til illustratøren som et sidenotat. 

4. Stol på at illustratøren gjør gode valg 

I stedet for å gi rigide instrukser til illustratøren, gi hen rom til å løfte visjonen din. Illustratørene på BoldBooks er erfarne og kvalitetssikrede, og vet hva som fungerer. De er håndverkere som er der for å gjøre en jobb for din visjon, og det er du som bestemmer, men la dem hjelpe deg å løfte historien enda et hakk. 

5. Lag et budsjett

Det koster litt å få gode, skreddersydde illustrasjoner, fordi det tar tid å tegne dem. Tenk at hvis du finner illustrasjoner til en pris som ikke er til å leve av, så bli sannsynligvis kvaliteten deretter. Men setter du opp et budsjett for illustrasjoner, kan illustratøren lage et storyboard og se hvilke illustrasjoner som må med. Kanskje klarer du deg med færre enn du tenkte.

6. Tenk helhetlig på rettigheter 

Mange blir overrasket over hvem som faktisk eier rettighetene til illustrasjonene i boka, og tror at når forfatteren kjøper illustrasjoner, eier hen dem og kan bruke dem som de vil. Men det du kjøper er en lisens til å bruke illustrasjonene. Illustrasjoner er åndsverk, og det er illustratøren som eier rettighetene til dem. Du kan kjøpe rettigheter til å bruke dem i et visst omfang i et visst tidsrom, eller du kan kjøpe alle rettigheter. Husk å tenke på e-bok, skal du ha det må du ha rett til å bruke illustrasjonene i digital versjon. Det samme gjelder om du skal lage merch. 

Lytt til podcastepisoden her


 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024