Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

– Alle kan starte eget forlag

Sist oppdatert for 14 dager siden

Hun drømte om å bli forfatter, men likte egentlig ikke å skrive. Forfatter ble hun, innkjøpt gjennom kulturrådet og solgt til utlandet. Siden startet hun eget forlag hvor hun gir ut både egne og andres bøker. 


Vi har snakket med forfatter, forlegger og bibliotekar, Anniken Bjørnes, som også er kjent som administrator i indieforfatterforum på facebook, om å starte eget forlag. 

 

Tok tilbake rettighetene og ga ut på eget forlag

I voksen alder søkte Bjørnes på Barnebokintituttet og kom inn. Det som var hovedoppgaven under studiet, ble til hennes første barnebok, “Sommerengel”. Det var også under studiet at hun kom i kontakt med en redaktør hun ønsket å jobbe med. 


– De beste redaktørene ser hvem du er og rendyrker stemmen din, sier Bjørnes og anbefaler alle å bruke en god redaktør. 


–  Men den gang, for 10-12 år siden, var det flere muligheter når man ga ut på forlag. Bokutgivelsene førte til flere oppslag i de store avisene, og den ene boka mi ble solgt til utlandet. Slik er det ikke lenger. Bøker er ferskvare og dør, fordi forlagene har så mange utgivelser i året som de må fokusere på. Jeg mente at “Sommerengel” hadde potensiale til å leve lenger, så jeg ba om å få rettighetene tilbake. 


I 2017 startet Bjørnes eget forlag og ga ut boka på nytt, med nytt design og i pocketutgave. Siden den gang har hun gitt ut både egne og andres bøker. 

Slik starter du eget forlag 

Som mentor på BoldBooks og administrator i indieforfatterforum, ser Bjørnes at det er de samme spørsmålene som går igjen. 


– De vanligste spørsmålene handler om skatt, moms, valg av fagpersoner og kanskje aller mest om markedsføring. Selve det å starte forlag er kjempeenkelt. 


For å starte forlag trenger du et enkeltpersonforetak, som du får gratis på Brønnøysundregisteret, og du kan enkelt og gratis registrere foretaket som forlag på nasjonalbiblioteket.no. 


Ønsker du å sparre med Anniken om å starte eget forlag? Her kan du kontakte henne. 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024