Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Hvorfor og hvordan få presseomtale

Sist oppdatert for ett år siden

Èn ting er å skrive en bok. En helt annen ting er å skulle markedsføre den. Men her et nyhetsvarsel til deg: Å jobbe for å markedsføre boka er en del av stillingsbeskrivelsen som forfatter! Og en del av markedsplanen din bør være å lage en presseplan. 

Fordi:

Media er en viktig kanal for å skape synlighet og formidle ditt budskap. Å lansere en bok er i seg selv en god grunn til å jobbe for å få denne synligheten. Forlagene jobber med å få presseomtale når de har nye bøker på gang, og det bør du som er indieforfatter også gjøre.  For det er ikke til å komme fra: Presseoppslag selger bøker. 

Det vil si: Det er ikke alltid så lett å måle den direkte effekten av for eksempel et presseoppslag. Noen ganger selger du ikke bøker med det samme selv om du blir intervjuet et sted. (Jeg har vært på TV2 Nyhetene med en bok uten at det hjalp på salget av akkurat den boka, men sannsynligvis har det gitt andre, positive ringvirkninger. Det er altså vanskelig å måle.) 

Men selv om du ikke selger bøker der og da, skaper du synlighet for deg selv, du blir litt mer kjent og du bygger ditt omdømme som en stemme og ekspert innenfor feltet du jobber med. Og det kan skape salg senere. Du kan også komme til å få andre henvendelser, kanskje flere foredragsforespørsler eller nye coachingkunder. 

Når du har startet å jobbe med media, for eksempel rundt en boklansering, blir det også lettere å fortsette. Når du viser at du er en god kilde som leverer bra stoff, kan det tenkes du får flere muligheter til å bli intervjuet, og det kan dukke opp nye muligheter også lenge etter at boka er ute.

Her er syv starttips:

Start med PR-arbeidet i god tid før lansering

Det kan være lurt å begynne med pressearbeidet tidlig. Mange medier planlegger i lang tid i forkant hvilke saker de skal ha på og noen har flere ukers trykketid. Dessuten: Hvis du får en avtale om forhåndssalg av boka, vil du kanskje også prøve å få synlighet for den i denne perioden? 

Gjør boka mest mulig medievennlig 

Når du begynner å tenke på PR og markedsføring i god tid, har du også muligheter til å gjøre selve boka med medievennlig, blant annet ved at du tar med stoff i boka som er lett å bruke i en artikkel eller at du har en innholdsfortegnelse med tydelige vinklinger. Og selvsagt en god tittel, undertittel og baksidetekst og et godt omslag. Når du begynner å jobbe med markedsføringen får du ofte også gode innspill fra lesere som du kan bruke for å utvikle boka og budskapet ditt. 

Dropp pressemeldingen

Med «pressemelding» i denne sammenhengen mener jeg et generelt salgsbrev som du sender til mange, ulike redaksjoner. Du skal selvsagt skrive ned gode poenger om boka og budskapet ditt som du kan bruke blant annet overfor pressen. Og det er godt mulig du kan få en intervjuavtale ved å sende ut en standardmelding til flere, så hvis det føles naturlig for deg, skal du selvsagt prøve det. Men det mest effektive er å finne én vinkling og henvende deg direkte til hver enkelt redaksjon eller journalist. 

... men vurder å skrive en kronikk

En kronikk er en ytring, ikke et journalistisk stykke arbeid. Har du et friskt budskap som kan passe i debattspalten i en avis, prøv gjerne å skrive en kronikk. Sett deg inn i hva kravene til kronikker er, og lær deg hvordan du skriver en god kronikk. Det er et trangt nåløye for å få dem på, men kan være verdt å prøve (jeg har klart det tre ganger, da kan kanskje du, også?).

Finn en god knagg

Se etter anledninger til å kontakte media. Hvis du for eksempel skriver om kommunikasjon i parforhold, kan Valentin-dagen være en anledning for deg til å tilby en sak med det du har på hjertet. Men:

Ikke vær et gnagsår

Jeg spurte en journalistkollega om hva han ville råde forfattere som vil ha presseoppslag til. Han sa: «ikke vær et gnagsår!» Altså en som maser og pusher og insisterer på å ha det smarteste og beste budskapet og produktet i hele verden og som sender masse stoff og fyller opp innboksen og sier at vi er stokk dumme om vi ikke skjønner at vi må bruke tid og spalteplass på akkurat HAM. Den oppfordringen støtter jeg selv som journalist! Det skaper bare irritasjon, minsker sjansen for at du får en intervjuavtale, og du risikerer at du i alle fall ikke blir oppringt senere. Sørg heller for at du:

Gjør det lett for journalisten å gjøre jobben sin og vis at du er en god kilde

Husk at journalister har både deadlines og sjefer andre rammer og regler å forholde seg til. De trenger kilder som de kan stole på, som gir dem bra stoff, og som gjør det lett for dem å lage sakene sine. Så vær enkel å ha med å gjøre, vær raus med stoff og tips og sett deg litt inn i deres arbeidssituasjon og lær om hvordan de jobber. Da blir ofte samarbeidet bedre, hyggeligere og mer produktivt for dere begge. Og kanskje de bruker deg som kilde igjen senere?

***

Vil du lære mer om PR- og mediearbeid? Bli med på Anne Lenes åpne kurs eller bestill en lanseringspakke for å jobbe 1-1 med fokus på akkurat din bok og dine mediemuligheter. Avtal tid for en prat med henne for å snakke om hvordan dere kan jobbe sammen.

FINANSIERINGSTIPS: Kjenner du til BIO-midlene (bedriftsintern opplæring)? 

Er firmaet ditt et aksjeselskap (AS), kan du søke BIO-midler fra din fylkeskommune. Du kan søke til mange ulike type kurs, inkludert for å lære om PR og markedsføring i din bedrift. Flere forfattere har fått BIO-tilskudd for å være med på mine kurs og workshops. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024