Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Print-on-demand - trykk bøker enkeltvis

Sist oppdatert for 9 dager siden

Print-on-demand av bøker kan oversettes til “trykking av bøker på etterspørsel”. Altså at bøkene trykkes først når det er etterspørsel etter dem. 

Mindre risikabelt å gi ut bøker

Kostnadene til trykking kan ofte være den største enkeltposten i et bokutgivelsesbudsjett, og utgjør fort halvparten av totalkostnadene. Fordi stykkprisen per bok går ned jo større opplaget er, kan man fort overvurdere markedet og ende opp med å trykke flere bøker enn man får solgt. Et stort boklager er plasskrevende om man har det hjemme, og kostbart om man betaler for lagerplass. 

Med Print-on-demand slipper utgiveren å ta en så stor økonomisk risiko, og terskelen blir lavere for flere til å kunne satse på sitt bokprosjekt. I tillegg kan du sikre at boka di aldri går ut av produksjon. 

Ikke minst kan du til enhver tid ha en oppdatert bok,  siden trykkefilen kan byttes ut ved behov.

Bestill Print-on-demand til din bok her

Kombinere vanlig trykking med enkeltvis trykking

BoldBooks kan tilby både tradisjonell trykking og Print-on-demand. Disse metodene kan selvfølgelig kombineres, altså at man starter med å trykke et opplag på “gamlemåten” og går over til Print-on-demand når opplaget nærmer seg utsolgt. 

Tips: Det lurt å ta høyde for at de trykk-klare filene kan gjenbrukes på Print-on-demand, siden sistnevnte kun finnes i 10 ulike bredde/høyde-formater. Så slipper du å betale dobbelt opp for ombrekking, altså å få laget nye trykk-klare filer senere. 

Vi kaller det “ekte” Print-on-demand

Begrepet Print-on-demand er ikke noe nytt i Norge, begrepet har blitt brukt i en årrekke. Som regel har man da snakket om digitaltrykk av et mindre antall softcover-bøker, kanskje 50-200 bøker, altså ikke om “ekte ”Print-on-Demand. 

Med den typen print-on-demand som BoldBooks har innført, snakker vi ikke om å trykke et visst antall. Her mener vi at boka faktisk først blir trykt når noen har kjøpt den. Det betyr at utgiveren slipper å tenke på lagring, ordrebehandling, pakking, fraktkostnader og fysisk utsending. 

Eget forlag eller ikke

Du kan velge mellom to kontotyper:

  • Forfatter: Du slipper å skaffe ISBN, det blir generert i løpet av prosessen. BoD vil da stå oppført som forlag i tilknytning til denne boktittelen, men du beholder uansett rettighetene til boka selv. Har du et eget forlagsnavn kan du fint bruke det både utenpå og inni boka. Du får e-bok inkludert. Plikteksemplar som skal til Nasjonalbiblioteket blir også håndtert.
  • Forlag: Du kan bruke ditt eget forlagsnavn og eget ISBN*. Ditt forlagsnavn blir oppført som forlag i tilknytning til denne boktittelen. E-bok er ikke inkludert for forlag, men kan legges til for 3 kroner per side. Med en forlagskonto vil du på sikt kunne få en teknisk integrasjon for boksalg direkte fra eget nettsted også (les mer om dette nederst i artikkelen).

*) NB: Hvis boka er utgitt tidligere, kan du ikke bruke samme ISBN på nytt. Da vil du få feilmelding om at ISBN er allerede i bruk. Det vil si at du må bestille et nytt ISBN for print-on-demand-versjonen av boka fra Nasjonalbiblioteket, hvis du skal ha forlagskonto og bruke eget ISBN. 

Slik fungerer det

Her er stegene i prosessen:

  1. BoldBooks hjelper deg å opprette en Print-on-demand-konto (se over)
  2. BoldBooks hjelper deg å opprette et nytt Print-on-demand-prosjekt for den aktuelle boka 
  3. BoldBooks bistår slik at alle tekniske data som fylles ut er i henhold til kravene og trykkfila validerer
  4. Du godtar brukerbetingelser og legger inn bankkontoen hvor salgsinntektene skal utbetales
  5. Boka di ligger klar til salg i nettbokhandlene etter 1-2 dager
  6. Når bokkjøperen bestiller en bok, trykkes kun det ene eksemplaret
  7. Boka blir pakket, adressert og sendt hjem til bokkjøperen, helt automatisk
  8. Du kan følge med på salget i dashbordet ditt
  9. Ditt honorar av boksalget blir utbetalt til din bankkonto hvert kvartal

Oppskriften forutsetter at du har trykk-klare PDF-er tilpasset de tekniske kravene for PoD, se lengre ned i artikkelen.

Salgskanaler i Norge 

Hvis du gir ut en bok via Print-on-demand vil vanligvis bli gjort tilgjengelig for bl.a. disse norske nettbokhandlene: Ark.no, Norli.no, Akademika.no og Adlibris.com.

BoD_Shoplogos_NO.jpeg

Fysiske bokhandlere kan bestille boka fra Forlagssentralen, som er distributøren her i Norge. 

E-bøker blir i tillegg tilgjengelige for ebok.no, Allvit (e-bøker for høyskoler og universitet), Bokkilden.no, Bokklubben.no og Tanumbokklubber.no. 

Det finnes likevel ingen garanti for at de nevnte bokhandlene tar inn bøkene i sitt sortiment. Bokhandlene velger selv hvilke bøker de vil selge og ikke, av de som blir gjort tilgjengelig for dem. 

Salgskanaler internasjonalt

Hvis du velger alternativet for internasjonal distribusjon, vil boka finnes  i Storbritannia, USA, Canada, Australia, India, Kina, Brasil, Sør-Korea og Japan.

Boktittelen blir da gjort tilgjengelig for internasjonale bokhandlere som Amazon.com, Kindle-Shop, Apple iBooks samt større bokhandlere som Barnes & Noble eller Books-A-Million, som kan ta den inn i sitt sortiment. Det finnes likevel ingen garanti for at bokhandlene velger å ta inn bøkene i sitt sortiment. 

Obs: Internasjonal distribusjon er bare mulig for bøker som oppfyller følgende kriterier: 
Har et ISBN-nummer,  softcover,  90 g papir (80 g for forlag) - ikke har liggande format (21 x 15 cm).

Salgsoversikt

Du kan holde oversikt over salg og utbetalinger i et eget dashbord.

myBoD-dashboard.png

Fra det samme dashbordet kan du også bestille trykking av bøker som du vil ha sendt hjem til deg eller til en annen mottaker. Altså uten å gå via en nettbokhandel som skal ha sin andel. 

Formater og trykkeklare filer

Med BoldBooks' Print-on-demand-løsning kan du få trykket opp bøker i hardcover eller softcover, i formater fra 12 x 19 cm til 21 x 29,7 cm. Sort/hvitt trykk er desidert mest lønnsomt, og du kan også velge å trykke noen av sidene i farger. 

I priskalkulatoren for print-on-demand kan du se hvilke spesifikasjoner du kan velge mellom.

Visuelle bøker som barnebøker og kokebøker, som skal ha farger på alle sider vil det vanligvis lønne seg å trykke på tradisjonell måte. Store formater vil også være fordyrende. Paperbacks med kun tekst er det rimeligste å trykke. 

På BoldBooks får du hjelp til å gjøre om bokmanuset ditt til trykk-klare filer for cover og boksider, slik at det oppfyller kravene til å få filene verifisert i Print-on-demand løsningen. Dette er en separat tjeneste som du kan bestille fra en ombrekker/bokprodusent på BoldBooks. De samme filene kan også brukes til tradisjonell trykking. Bokprodusentene som bistår med Print-On-Demand-tjenesten er også grafiske designere og kan lage trykk-klare filer for deg.

Hva koster det?

Vår partner, Books On Demand (BoD), er markedsledende i Europa på Print-on-demand, har holdt på siden 1998 og er til stede i 9 europeiske land. 

BoldBooks er BoDs partner i Norge, og har enerett på å formidle deres Print-on-demand tjeneste både til selvpubliseringsmarkedet og til forlag. 

Går du via denne siden på BoldBooks får du teknisk hjelp til å sette opp en Print-on-demand-konto

I ha boka tilgjengelig via BoDs Print-on-demand-løsning koster kr 1149 per år. Prisen inkluderer ISBN (hvis du ikke vil bruke ditt eget), registrering i Bokbasen og tilgjengeliggjøring for nettbokhandlere. 

I tillegg kommer et engangsbeløp via BoldBooks for å få boka inn i systemet (ca 2 timers jobb). Denne veiledninge inkluderer personlig veiledning gjennom prosessen, men utfylling av konto og prosjektdetaljer, inkludert metadata og filer. 

Produksjon av trykk-klare fil, er en ombrekkings/designtjeneste som bestilles og prises separat.

Deretter har du ingen kostnader med trykking før du har solgt noe. Kostnadene for trykking, pakking og distribusjon trekkes fra utsalgsprisen av boka, og du får en utbetaling til din konto kvartalvis. 

Fordeler med å gå via BoldBooks

Går du gjennom BoldBooks får du utbetalt like mye per solgte bok som om du går til BoD direkte. 

Med BoldBooks får en norsktalende kontaktperson som kjenner systemet og hvordan det skal settes opp. Ofte vil det være samme person som har laget de trykk-klare filene og dermed vet hvilke innstillinger som må gjøres for at fila vil validere i systemet. Dette kan spare deg for mye tid og frustrasjon. 

Etter BoD's erfaring ender de fleste opp med å måtte spørre om hjelp når de prøver å sette opp prosjektet sitt på egen hånd. Hvis prosjektet ikke er opprettet med en trackingkode fra BoldBooks i utgangspunktet, kan vi dessverre ikke hjelpe deg hvis det oppstår problemer. 

Hva får du utbetalt?

Honoraret du får utbetalt er en differanse mellom utsalgsprisen du har satt, og kostnadene for å trykke akkurat denne type bok, samt kostnader til emballasje, frakt og nettbokhandelens fortjeneste.

Eksempler med ulike spesifikasjoner – med forbehold om prisendring etter at artikkelen er publisert. 
Husk at utsalgsprisen bestemmer du selv.

  • Krim, pocketbok  
    150 sider, sort/hvitt, format 12x19 cm, kremhvitt 90 grams papir, softcover med glanset laminering
    Utsalgspris 299, din fortjeneste kr 112
  • Roman, hardcover
    200 sider, sort/hvitt, 14,8x21 cm, kremhvitt 90 grams papir, hardcover med matt laminering
    Utsalgspris 429, din fortjeneste kr 119
  • Sakprosabok med myke permer
    200 sider, sort/hvitt, 17x22 cm, hvitt 90 grams papir, softcover med matt laminering
    Utsalgspris 379, din fortjeneste kr 145
  • Sakprosabok med noen fargebilder og stive permer 
    200 sider, hvorav 15 i farger, 17x22 cm, hvitt 90 grams papir, hardcover med matt laminering
    Utsalgspris 449, din fortjeneste kr 121
  • Illustrert bok i farger med stive permer 
    150 sider, hvorav 75 sider i farger, 17x17 cm (kvadratisk), hvitt 120 grams papir, hardcover med glanset laminering
    Utsalgspris 499, din fortjeneste kr 98 

I priskalkulatoren for print-on-demand kan du selv prøve deg fram med ulike variabler som sideantall, format, utsalgspris, etc. og se hvordan det påvirker hvor mye du sitter igjen med per solgte bok. 

Trenger du å ha noen bøker hjemme også?

Skulle du ha behov for å ha noen eksemplarer liggende hjemme, kan du bruke samme system til å bestille alt fra 1 til over 200 bøker hjem til deg.

Nederst på siden i priskalkulatoren for print-on-demand kan du se hva det vil koste per bok om du vil bestille noen eksemplarer hjem til deg selv. 

Det vil komme en fraktkostnad i tillegg per bestilling. Med forbehold om prisendring fra denne artikkelen er skrevet koster fra 59 kr for en bok på under 500 gram, til 201 kroner for en bestilling på mellom 10 og 19,8 kilo.

Selge PoD-bøker fra eget nettsted?

Flere har etterspurt en mulighet for å selge bøker fra eget nettsted. Den tekniske integrasjonen er ikke tilgjengelig i Norge ennå. 

Løsningen på kort sikt er å gjøre det manuelt på denne måten:

  1. Motta bokbestilling og betaling direkte fra kunden gjennom egen nettside, på Vipps eller andre måter 
  2. Gå til print-on-demand dashbordet ditt. Legg inn bestilling på 1 bok og oppgi bokkjøperens navn og adresse under leveringsadresse. Boka blir da trykt og sendt direkte til mottakeren uten at du trenger å håndtere noen fysiske bøker.

Bestill her

Gå til tjenestesiden for Print-on-demand og ta kontakt med en av bokprodusentene som vil hjelpe deg. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024