Noe gikk galt

Du kan forsøke å laste inn siden på nytt. Om feilen vedvarer kan du ta kontakt med oss på post@boldbooks.no.

Feilkode 418

Stadig flere selvpubliserte bøker blir innkjøpt av staten

Sist oppdatert for 3 måneder siden

Skrevet av Kristin Over-Rein, 25. januar 2024

Vi tok feil!

Da BoldBooks ble lansert i 2017 var det en gjengs oppfatning blant selvpubliserende forfattere at Kulturrådet (som det het før) diskriminerte bøker som var utgitt på eget forlag. Jeg skal innrømme at jeg var blant dem som trodde at en slik forskjellsbehandling eksisterte, og utfordret Kulturrådet på dette. Men de sto på sitt, og var tydelige på at vurderingsutvalgene ikke ser på hvilket forlag som står bak, de vurderer bøkene kun ut fra kvalitetskriterier. 

Nå i starten på 2024 innrømmer jeg gladelig: Dere hadde rett – vi tok feil! 

Nivået på egenutgitte bøker er et helt annet i dag enn for få år siden. Som gründer av BoldBooks vil jeg være så freidig å si at vi skal ha en stor del av fortjenesten. 

Da BoldBooks kom på markedet fikk forfatterne direkte tilgang til de samme ressursene (forlagstjenestene) som forlagene bruker. Dermed kan uavhengige forfattere konkurrere på lik linje med forlagsutgitte bøker, og kvalitetsforskjellen som var der tidligere er visket bort. 

Investering som gir avkastning

BoldBooks har bidratt til å profesjonalisere selvpublisering. Gjennom flere år har vi jobbet med holdningsendring i bokbransjen,  fordi det finnes fordommer mot forfattere som ønsker å beholde rettighetene til eget verk ved å gi ut selv. Vi har jobbet med bevisstgjøring blant selvpublisister om hvilken forskjell det utgjør å samarbeide med fagfolk. Det er veldig gøy å se resultatene, som at stadig flere av våre kunder har blitt innkjøpt til alle landets biblioteker gjennom Kulturdirektoratets innkjøpsordning.

Det koster å investere i kvalitet, men sluttresultatet blir så mye bedre og lønnsomheten potensielt veldig mye høyere.

Forfattere som gir ut selv får dessuten et mye høyere beløp fra innkjøpsordningen enn forlagsforfatterne får, siden de mottar både forfatterens andel (ca 100 000 kroner) og forlaget andel (ca 150 000 kroner), til sammen altså rundt en kvart million. Som nytt forlag kan man søke på de selektive ordningene og melde på en bok gratis hvert år i fem år.

Her er tre av våre kunder som har fått bøkene sine innkjøpt i desember 2023/januar 2024:

Krigens modigste menn av Solgunn Solli 

krigens-modigste-menn.jpgForfatter Solgunn Solli

– Forfatter Solgunn Solli, hvordan føltes det å bli innkjøpt?

– Det var helt aldeles vidunderlig overveldende å få boka mi innkjøpt. Som litteraturkritiker og litteraturformidler gjennom mange år kjente jeg til historiene om alle som var blitt nullet opp gjennom årene, og var forberedt på at boka ville bli vurdert ekstra strengt fordi jeg ga den ut på eget forlag. Så da jeg åpnet Altinn og det sto at Krigens modigste menn var INNKJØPT ble det et sjokk. Jeg hadde et håp om innkjøp, og jeg visste at boka var blitt tatt godt imot på bibliotek og skoler rundt omkring i landet, men innerst inne så var jeg forberedt på at det ikke kom til å bli innkjøp. 

– Kan du si litt om boka, hva du vil formidle og hvilke lesere du vil nå?

Krigens modigste menn er en sakprosabok basert på en av de mest vågale operasjonene under andre verdenskrig, og målgruppen er ungdom over tolv år. Det har vært viktig for meg å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, så det er et enkelt språk, uten fremmedord og med lite fokus på våpen og hestekrefter. Jeg ville vise at vennskap kan oppstå mellom det man tror er fienden, og at det også i krig finnes anstendighet og respekt. Boka er skrevet med korte kapitler og den er gjennomillustrert med bilder fra andre verdenskrig. I Krigens modigste menn er det leseglede og leselyst som er viktig, og jeg har fått tilbakemeldinger på at det er flere ungdommer som vanligvis ikke liker å lese bøker som har lest min bok, og som når siste side er lest, vil ha en ny bok. De vil ha mer, og da kjenner jeg at litteraturformidlingshjertet mitt bobler av glede.

Solgunn sender en stor takk til samarbeidspartnerne sine på BoldBooks-plattformen: 

– Den hjelpa jeg fikk av redaktør Kristin Hide og ombrekker Per Høyer-Steffensen var helt uvurderlig, og uten dem hadde jeg ikke blitt kjøpt inn, det er jeg helt sikker på.

Boka ble innkjøpt av Kulturdirektoratet gjennom innkjøpsordningen for ny norsk sakprosa for barn og unge.

Solgunn-Solli-innkjøpt.png

Til du blir snill av Lisbeth Nilsen

til-du-blir-snill.jpeglisbeth-nilsen.jpeg

Forfatter Lisbeth Nilsen kaller seg “Ordmor”. Hun har bred bakgrunn fra bokbransjen, og Til du blir snill er hennes debut som skjønnlitterær forfatter. 

– Kan du si litt om boka, hva du vil formidle og hvilke lesere du vil nå?

Til du blir snill er beretningen om barnet som får mat i stedet for trygghet og omsorg. Barn som blir sveket og bærer de voksnes skyld og skam, må finne måter å klare seg på. Mest av alt handler denne diktromanen om å bære sin historie med livskraft, styrke og håp. Og ikke minst: At troen på det gode kan overleve. Boka er skrevet til og for alle som har vært sviktede barn, og som har måttet finne strategier for å holde ut og leve så godt de kan med sine sår og traumer. Den er også skrevet for at de som tar hjem, familie, omsorg og trygghet for gitt, bedre skal kunne forstå hva det vil si å vokse opp uten. Og ikke minst er boka skrevet til alle gode hjelpere som kan bidra til å forhindre at omsorgssvikt og overgrep skjer igjen. Omsorgssvikt er alles ansvar. Jeg har skrevet et litterært verk med linjer til en virkelighet. Ikke for å blottlegge det private, men for å belyse det allmenne. 

– Hvordan føltes det å bli innkjøpt?

– Å bli innkjøpt av Kulturdirektoratet er et kvalitetsstempel på boka, og jeg er jublende glad for at den blir spredt og vil nå fram til alle landets bibliotekbrukere.

Boka ble innkjøpt av Kulturdirektoratet gjennom den selektive innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur for voksne, innen sjangeren lyrikk. 

Lisbeth-Nilsen-innkjøpt.png

Det polariserte Frankrike av Tom Solstad

det-polariserte-frankrike.pngtom-solstad.jpeg

Forfatter Tom Solstad er siviløkonom og konsulent med en brennende interesse for megatrender og hvordan verden vil se ut de neste 5-10 årene. 

I boka Det polariserte Frankrike – samtaler med et splittet folk kommer vanlige franskmenn til orde, med sine beretninger, meninger, håp, sorg og bekymringer. Boken viser hvordan Frankrike har gått fra å være en nasjon med en felles kultur og identitet, til å bli et lappeteppe av øyer som ikke kjenner eller bryr seg om hverandre.

Boka ble innkjøpt av Kulturdirektoratet gjennom innkjøpsordningen for ny norsk sakprosa for voksne.

Tom-Solstad-innkjøpt.png

Vurderer du å melde boka på innkjøpsordningen?

I kompetanseprogrammet vårt (se Nivå 2 - Lønnsomme bokutgivelser) finner du kursmoduler hvor du kan lære om støtteordninger og hvordan du søker. 

Du kan også få individuell rådgivning rundt finansiering av bokprosjekter, se under tjenesten Økonomi.

NB: Gir du ut bok på eget forlag er det et krav i innkjøpsordningen (og andre tilskuddsordninger) at du kan dokumentere at boka har gjennomgått en profesjonell redaksjonell behandling. Det vil si at du trenger å samarbeide med en redaktør, så start der!

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

BoldBooks Logo
ALLi Partner Member
Ikon
Ikon
Ikon
Ikon
© BoldBooks 2024